Dom w przemysłowej dzielnicy Amsterdamu

Projektując ten dom, nazwany Lofthouse I, głównym źródłem inspiracji dla projektantów z Marca Koehler Architects były industrialne krajobrazy amsterdamskich stref przemysłowych. Ta okoliczność wyjaśnia minimalistyczne podejście do wyglądu zewnętrznego, na co wskazują drewniane ramy w kolorze czarnym, pionowa deska z desek i duże okna. Jeśli chodzi o układ, klienci tutaj woleli odejść od klasycznego schematu, jakby "obracając go", w wyniku czego sypialnie znajdują się na pierwszym piętrze, a pokoje do podziału czasu - na drugim i trzecim. Umiejscowienie kuchni, jadalni i części wypoczynkowej na wyższych piętrach pozwoliło zapewnić jak najszerszy widok na port.

Projekt domu opiera się na koncepcji architektonicznej Superlofts, która pozwala na umieszczenie konstrukcji nośnych wewnątrz typowej drewnianej ramy w dowolny pożądany sposób. Ponadto konstrukcja osłonowa takich domów może znacząco skrócić czas budowy.

W miarę wspinania się po szerokich deskach na elewacji zastępowane są węższymi, co zwiększa atrakcyjność domu.

Rozpiętości tej klatki schodowej, zainstalowane na życzenie klientów w wewnętrznym atrium domu, łączą obszary mieszkalne "nakładające się" na siebie. Wspinając się przez nią, czujesz się jak postać z gry wideo.

Aby wizualnie rozszerzyć przestrzeń życiową domu, zdecydowano zaprojektować go w podziale - tak, aby pokoje po lewej i prawej stronie schodów były na różnych poziomach względem siebie. Ponadto dzięki temu układowi przestrzeń sąsiednich pięter znajduje się w linii wzroku.

Budowniczowie próbowali również uczynić dom tak zielonym i nielotnym, jak to tylko możliwe, instalując panele słoneczne na dachu, wentylację wyposażoną w monitorowanie poziomu dwutlenku węgla i MEV, podgrzewane podłogi i łącząc dom z systemem centralnego ogrzewania, aby zmniejszyć zużycie energii.

Obejrzyj wideo: Orbita sala Bankietowa

Zostaw Swój Komentarz